Rituelen

Op een bijzondere manier stilstaan bij bijzondere momenten

Je hebt het ongetwijfeld meegemaakt: de deken van troost die je voelt tijdens een uitvaartplechtigheid, de golf van liefde tijdens een huwelijksceremonie of het gedeelde gevoel van ontroering bij het verwelkomen van nieuw leven. Rituelen maken van een gewoon moment een ‘bezield’ moment en veranderen het alledaagse in iets buitengewoons.

Rituelen als ankers van tijd

Een ritueel maakt voelbaar en zichtbaar wat anders gewoon vervliegt of aan je voorbij gaat in de waan van de dag. Of je nu een ritueel wilt uitvoeren vanuit blijdschap, verdriet, boosheid, verlangen, liefde, geborgenheid, machteloosheid of verwondering. Het leven is het waard om bij stil te staan en bovenal echt te ervaren. Wanneer je jouw belangrijke moment invult met een betekenisvol ritueel, veranker je dit moment in de tijd. Je maakt er een dierbare herinnering van om naar terug te keren.

Rituelen op maat

Maak jouw moment bijzonder

Geboortes, huwelijken of uitvaarten, ik help je met het ontwerpen en ontwikkelen van een ritueel voor jouw betekenisvolle moment.

 Ik heb een berg aan ideeën en mogelijkheden, maar het beste ritueel past bij jou en jullie situatie. Of het nu gaat om een uitvaart, huwelijks- of geboorteceremonie. Tijdens een kennismakingsgesprek hebben we het over jouw wensen en beelden en kijken we naar wat jij of jullie prettig of niet prettig vinden. Geen uitgebreide checklist, maar een gezellig samenkomen waarin ik jou of jullie graag wat beter wil leren kennen.

Op basis van dit gesprek maak ik een voorstel voor de opzet van de ceremonie. In deze opzet geef ik aan welke symboliek we kunnen inzetten, welke teksten daarbij horen en hoe ik het verloop van de ceremonie zie.

Jouw ritueel

DIY of begeleid?

Je kunt ervoor kiezen om je je ritueel of ceremonie zelf uit te voeren of door mij te laten begeleiden. Kies je voor het eerste, dan ontvang je van mij alle benodigde spullen en instructies voor het ritueel. Wil je graag dat ik jullie ceremonie uitvoer en begeleid? Dan neem ik je alle zorg uit handen.

Ben je klaar voor avontuur?

Een Verwonderwandeling maakt van iedere route een verrassing. De aanwijzingen, quotes en opdrachten op deze 46 kaarten dagen je uit om van je gebaande paden af te wijken. Stap uit je hoofd en laat je zintuigen het werk doen. Wie met verwondering om zich heen kijkt, ontdekt de meest bijzondere dingen. Bereid je dus voor op mooie inzichten, verrassende gesprekken en heel veel ontdekplezier. Ga je mee verdwalen…?

Gewone momenten bijzonder maken

Ritueelboxen

Wil je alvast eens wat ervaring opdoen met rituelen? Of ben je op zoek naar een bijzonder cadeau? Kijk dan ook eens bij mijn ritueelboxen. Deze boxen bevatten kant-en-klare rituelen om je op weg te helpen en te inspireren bij diverse mooie en moeilijke momenten in je leven. De boxen worden compleet geleverd en bevatten alle materialen die nodig zijn voor het ritueel inclusief een uitgebreide handleiding.

Do it yourself

Seizoenen

Er zijn heel wat momenten in het jaar waarop we stilstaan bij de seizoenen. Denk aan Pasen, Midzomer, Halloween of Kerst. Wat vieren we dan precies en hoe creëer je ook zonder specifieke religie een moment van diepgang en bezinning? Ik heb speciaal hiervoor toegankelijke rituelen ontwikkeld over de geloofsgrenzen heen.

Do it yourself

Vieren

Voor al die momenten waarop het leven een feest is: geboorte, verjaardag, liefde, verhuizing, adoptie, overgangsmomenten of andere momenten die het vieren waard zijn, biedt ik je prachtige rituelen in een mooie bewaarbox.

 

Do it yourself

Loslaten

Soms is het leven moeilijk en ingewikkeld. Door ziekte, door scheiding, door afscheid, verdriet, onzekerheid en pijn. Momenten die je op een bewuste en goede manier wilt afsluiten. Of momenten waarop je wat extra steun kunt gebruiken om een situatie te accepteren.

Do it yourself

Rouwen

Wanneer woorden tekort schieten en pijn en verdriet allesoverheersend zijn bij het verlies van een geliefde persoon, kan deze ritueelbox je ondersteunen. Om de herinneringen aan jouw dierbare overledene als een warme troostdeken om je heen te slaan. Geschikt voor volwassenen en kinderen.

Lieve woorden van blije mensen

“Ik heb de ritueelbox ‘Van Donker naar Licht’ samen met mijn dochter gedaan. Wat een fijne ervaring! We zijn niet echt ‘praters’ in ons gezin. Dit ritueel bracht daar verandering in. Een moment om echt even de tijd te nemen voor elkaar en onze gevoelens te delen. Het was een verrijking voor onze moeder-dochter relatie.”

Cindy Christiaens

“Ameike’s ritueelboxen zijn een mooi geschenk om te geven. Mooie vormgeving en een zorgvuldig ontworpen ritueel. Het maakt tastbaar wat je in een situatie kunt doen. Ik heb een box cadeau gegeven bij een verhuizing. Maanden later wisten de kinderen nog direct wie ik was: ‘Dat is de mevrouw van de stenen en het mooie doosje’.“

Indra van den Berg

“Stilstaan bij wat echt belangrijk is. Bij wat er in je hart leeft, maar waar vaak geen tijd voor is. Dat is kenmerkend aan de rituelen die Ameike ontwikkelt. De ritueelboxen zijn laagdrempelig, aards, spiritueel én prachtig vormgegeven. Ik ken niemand die dit zo doet. Na de workshop die ik bijwoonde, voelde het alsof ik even op vakantie was geweest.”

Riekie Weijman

Neem contact met me op

Op een bijzondere manier stilstaan bij bijzondere momenten

Wil je meer weten over rituelen of ben je benieuwd welk ritueel het beste bij jouw moment of vraag past? Neem contact met me op. Ik denk graag met je mee!

email

info@rituelenatelier.nl

Telefoon

(06) 55 12 79 28

social media

Webdesign: silkystudios | Illustraties: Karina Grens Illustration | Fotografie: Carmen Vreeburg