Eindexamen corona-stijl

Overgangsritueel voor schoolverlaters

De vraag

Corona gooide roet in het vaste eindexamenmoment van een praktijkschool in het oosten van het land. Het eindexamen is ene belangrijke mijlpaal in het leven van middelbare scholieren. Hoe konden ze toch op een speciale manier aandacht besteden aan de schoolverlaters van de eindexamenklas? Ondanks het feit dat het grote feest door Corona niet door kon gaan?

Verwondervisie

Rituelen helpen om de overgang van het ene naar het andere moment te markeren. Bij het eindexamen staan jongeren op de drempel van een nieuw leven. Welke talenten hebben ze de afgelopen jaren laten zien en ontwikkeld en welke handige tools willen hun docenten ze nog meegeven op hun reis naar volwassenheid? Dit werd het centrale thema van het schoolverlatersritueel.

Magisch mooie foto

Het ritueel

Voor alle twintig leerlingen keken de docenten terug naar wat hen zo speciaal maakten, wat hun bijzondere kracht is en hoe ze daar in de toekomst hun voordeel mee kunnen doen. Daarnaast ontvingen de leerlingen 7 symbolen met een wens en een ‘Voor wanneer je verdwaalt-kaart’. De 7 symbolische tools zijn hulpmiddelen op hun pad op momenten dat het even moeilijk is of ze het even niet meer weten. Het echte overgangsmoment symboliseerden we door het laten doorknippen van een rood lint. Rood staat voor vertrouwen in je basis, je roots, in dat wat jou uniek maakt.

Docent Josine Snippe

“Wat een krachtig ritueel! Mijn collega’s en ik vonden het echt heel bijzonder om onze leerlingen, die het niet allemaal even gemakkelijk hebben, op deze manier wind onder hun vleugels te geven. De leerlingen en ouders waren ontroerd en geraakt door de woorden en de aandacht die uit dit ritueel sprak. Voor ons is dit zeker voor herhaling vatbaar! Ontzettend betekenisvol.”