Groter groeien

Ritueel om de overgang van jonge jongen naar jonge man te begeleiden.

De vraag

In veel culturen is de 13de verjaardag een drempelmoment. Het moment dat jongens vanuit de wereld van de moeder, de wereld van de mannen binnen gaan. Wat doen we in onze westerse maatschappij om jonge jongens (en meisjes) te helpen om de drempel van de pubertijd over te stappen. Hoe kunnen we de onzeker periode van jong volwassenheid ondersteunen. En welke symboliek past daar dan bij?

Verwondervisie

Speciaal voor deze vraag heb ik het Groter Groeien ritueel ontwikkeld. Een ritueel dat gestoeld is op de 7 deugden van Aristoteles. Samen met hun mannelijke familieleden en naasten trekken jongens met een verdwaalkaart het bos in. Ieder van de volwassen mannen krijgt 1-op-1 tijd om wijsheid over te dragen rond de deugden en om een symbool hiervan in een fysieke rugzak te stoppen. Het doel van het ritueel is voelen dat je – hoe roerig je pubertijd ook wordt – altijd een vangnet van mannen hebt om je hierdoor heen te helpen en je altijd kunt terugvallen op de wijsheid van de deugden. Als een beschermingsdeken tegen onheil.

Beschrijving ritueel

Mijn zonen (nu 17 en 15) hebben dit ritueel allebei op hun 13de verjaardag uitgevoerd. Samen met de mannelijke leden van onze familie trokken ze het bos in. Ieder van de mannen had rond een deugd een eigen ervaringsverhaal voorbereid. Dit verhaal hebben ze gedeeld met mijn zonen. Daarnaast moesten ze opdrachten uitvoeren. Bij de een zoon was dat zorgen dat het vuur bleef branden. Voor mijn ander zoon had ik een dapperheidsparcour voorbereid. Ik vind het belangrijk om te kijken hoe je het ritueel kunt laten aansluiten bij het karakter van het kind. Wat ik symbolisch heel mooi vond was het overdrachtsmoment, toen ik mijn zonen overdroeg aan de mannen. Ik voelde toen dat ze de drempel overstaken: van de wereld van moeder, naar de mannenwereld.

Magisch mooie foto’s

 Sam Braitman

“Ik vond het eerst wat overdreven. Niemand doet dit van mijn vrienden. Achteraf vond ik het wel heel bijzonder. Je hebt er wel wat aan, aan al die goede raad. Ik denk er soms nog wel aan terug.”

 Raf Braitman

“Ik mocht er bij Sam niet bij zijn, want ik was toen pas 10. Maar Sam was er bij mij wel bij. Dat was wel mooi. Ik vond het wel leuk. Het was een gezellig moment en ook wel speciaal.”