Levensslinger

Geboorteritueel rond de verhalen van jouw leven

De vraag

Nee, ze zijn niet gelovig of zelfs ‘heel spiritueel’. Ze omschrijven zichzelf als nuchtere mensen. Toch willen ze wel graag iets bijzonders bij de geboorte van hun dochter. Iets wat betekenis heeft. Iets met een dieper liggende waarde. Maar zeker niks zweverigs en ook geen ceremonie.

Verwondervisie

We bestaan door onze verhalen. Wanneer we geboren worden zijn we onderdeel van een verhaal. Het verhaal van onze ouders, het verhaal van onze voorouders. We dragen ze met ons mee. En bij je eigen geboorte start jouw eigen verhaal. Welke gebeurtenissen zijn daarin van waarde? Welke symbolen draag je mee op jouw pad? Dit thema heb ik verwerkt in de Levensslinger.

Magisch mooie foto’s

Het ritueel

De slinger bestaat uit 30 vlaggen in de kleuren van de regenboog, omdat wij zelf ook bestaan uit de kleuren van de regenboog. Bij de vlaggen horen meer dan 30 symbolen en een notitieboek. De eerste 21 vlaggen zijn voor de eerste 21 jaren van het leven. Iedere dag voor de verjaardag van hun dochter kiezen de ouders een symbool dat past bij wat er in dat jaar is gebeurt of een symbool dat past bij de wens voor het komende jaar. Dit symbool naaien ze op de vlaggenlijn. Het verhaal dat bij dit symbool hoort komt in het notitieboek. Na 21 jaar heeft hun dochter 21 verhalen over haar leven, 21 liefdevolle getuigenissen van haar ouders om op terug te kijken. Vanaf haar 21ste verjaardag werkt de slinger anders en is er voor ieder 10-tal een vlag om zelf op te reflecteren. Op het einde van haar leven vormt de slinger een levenstestament vol verhalen om weer door te geven.

Martijn & Annelies

“Onze dochter is nu net 1 jaar oud. We hebben dus voor haar een eerste symbool op de slinger mogen naaien. Het was fijn om samen een afbeelding uit te zoeken en daar het verhaal bij te schrijven. Voor ons is dit een mooie manier om steeds bewust stil te staan en haar verjaardag een diepere lading te geven.”

wens van mij, Ameike

“Dit is een ritueel waarvan ik had gewild dat ik het eerder had bedacht. Zodat ik het ook voor mijn eigen zonen had kunnen doen. De verhalen van je leven zijn onbetaalbaar waardevol en ik ontdek nu, nu ze al ruim in hun pubertijd zijn, hoeveel ik van die verhalen ben vergeten. Eenmaal vervlogen, is die tijd bijna niet meer terug te halen.”