Verhalen van vriendschap

Een bijzonder verjaardagsritueel rond dankbaarheid en stilstaan.

De vraag

Een vriendin die 40 jaar werd, wilde hier op een bijzondere manier bij stilstaan. 40 was voor haar  een belangrijke mijlpaal en daar wilde ze graag bewust aandacht aan besteden. Samen met de vrienden die ze in haar leven om zich heen verzameld had. Niet alleen met taart, drank en muziek, maar ook met een betekenisvol moment om de onderlinge band te versterken.

Verwondervisie

Het thema van de avond werd ‘Verhalen van Vriendschap’. De avond werd opgedeeld in 3 blokken: terugkijken, dankbaarheid en vooruit kijken. Symbolen die we gebruikt hebben, zijn een witte kaars, een roze kaars en een groene kaars. Wit stond voor de zuiverheid van de herinneringen, roze voor dankbaarheid en vriendschap en de groene kaars als symbool voor voorspoed en geluk in de toekomst.

Beschrijving ritueel

Ter voorbereiding van de avond heb ik alle uitgenodigde vrienden gevraagd om een bedeltje met een verhaal mee te nemen voor aan een armband. Mijn vriendin blikte met de witte kaars eerst terug op wat belangrijk, mooi of moeilijk was geweest in het jaar dat achter haar lag. Daarna stond ze met de roze kaars stil bij de vriendschap en warmte van nu. Dit was ook het moment waarop iedereen zijn/haar bedeltje gaf en het verhaal deelde dat daarbij hoorde. Vervolgens keek mijn vriendin vooruit naar het jaar dat voor haar lag (groene kaars) en gaf ze alle aanwezigen een cakeje met een kaarsjes. Hiermee deelde ze symbolisch haar verjaardagswensen met haar gasten. Na afloop was er tijd voor feest, taart en muziek. Met de armband vol verhalen draagt mijn vriendin het bewijs van onze vriendschap als een amulet bij zich.

Magisch mooie foto

 Jutka Vas

“Op een bewuste manier stilstaan bij mijn verjaardag was heel bijzonder. Normaal heb je drank, feest en lawaai. Nu was er verstilling en verdieping. De verhalen van mijn vrienden over onze vriendschap en wat deze voor hen betekent ontroerde me diep. Het zijn juist die dingen waar we vaker bij mogen stilstaan. Die dingen die echt van betekenis zijn.”